Ízletes kucsmagomba

Ízletes kucsmagomba
5 (100%) 3 szavazat

Ízletes kucsmagomba

ízletes kucsmagomba
ízletes kucsmagomba

A magyarság körében a XVI. századtól, de bizonyos, hogy előbb is megbecsült gomba, amint azt az erdélyi fejedelem főszakácsa tanúsítja. Az azonos jelentésű süveggomba”éppúgy XVIII. század második felében bukkan fel először, mint a
kucsmagomba neve. A fiatal termőtesteket leginkább töltve sütik. Darált húsokkal, májjal, a legkülönbözőbb módon fűszerezett töltelékekkel lehet megtölteni, majd vajas
vagy zsíros tálban kisüthetjük. Tejfeles vagy más, különböző mártással leöntve rendkívül ízletes. Begyűjtés után ajánlatos haIadéktaIanul felhasználni, mert ízéből illatából gyorsan és sokat veszít. Az ízletes kucsmagomba és rokon fajai áprilisban és márciusban
teremnek, ritkás lomberdők, ligetek, cserjések talaján. Nedves tartósításra is nagyon alkalmas. Ekkor fűszerezett ecetes vagy sós lében, hűvös helyen tárolható · Szárítása is hagyomány, mert színe, illata és íze így is megmarad.